Bartkock.com Berkerl-Enschot | 06 - 54 68 70 05 | Multichannel-, Cross-channel-, Omnichannel- & Online-marketing

Overtuiging

Webshops zijn populairder dan ooit. Maar hoe spelen fysieke retailers en andere offline ondernemers in op deze groeimarkt? Veel van hen starten een webshop in de hoop een graantje mee te pikken van het toenemende online shopgedrag. Zo telt Nederland al meer dan 40.000 webwinkels en is er aan deze aanwas nog lang geen eind. De vraag is natuurlijk of het wel voor ieder bedrijf de beste oplossing is om een webshop te starten, of zijn er ook andere mogelijkheden?

Wanneer een webshop en wanneer niet?

Met bovenstaand vraag geven we indirect antwoord op de vraag of iedere offline ondernemer ook een webshop moet starten. Niet dus. Maar waarom dan niet? En wanneer is het wel verstandig en wanneer niet? Helaas is die vraag niet te beantwoorden door een aantal variabalen in een formule te stoppen en het antwoord eruit te zien rollen. Maar één ding is zeker, er zijn meer mogelijkheden online, dan alleen het starten van een webshop. En in het complete scala van mogelijkheden is de webshop dus niet altijd het beste antwoord.

Wat dan wel online?

Maar als je geen webshop start, wat moet je dan wel doen op het web? Het is goed om daarbij stil te staan bij het volgende; we kopen niet alleen heel veel online, maar we oriënteren er ook veel. Op de dagelijkse boodschappen na wordt voor bijna iedere aanschaf, eerst online georiënteerd. Dat kan zijn door een bezoek aan één of meerdere vergelijkingssites, maar ook door blogs, reviews of informatieve artikelen te lezen na een zoekopdracht op Google. Omdat de klant tijdens het oriëntatieproces nog niet heeft besloten of hij iets gaat kopen, laat staan wat en waar, is dit het ideale moment om bij de klant onder de aandacht te komen. Een online aanwezigheid die in je regio zijn mannetje staat, is dus belangrijk om te zorgen dat oriënterende klanten niet om je heen kunnen.

En de Bricks dan?

De bricks, ofwel de offline aanwezigheid, moet hand in hand gaan met de clicks, de online aanwezigheid dus. Potentiële klanten lopen met hun smartphone in de hand al Googlend door de winkelstraat. Met andere woorden, er is geen verschil tussen de online en offline klant. Online aankopen kunnen prima offline gestimuleerd worden, en tot offline aankopen kan ook online worden aangezet. Zo kan een webshop bijvoorbeeld een folder met kortingscoupons voor zijn webwinkel verspreiden en een offline ondernemer kan online zijn assortiment aanprijzen en reserveringen aannemen, terwijl pas in de winkel echt wordt verkocht.

Multi-channel, cross-channel, omnichannel

Veel verschillende termen voor bijna hetzelfde idee. Er zijn officieel wel verschillen tussen multi-channel, cross-channel en omnichannel marketing, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Namelijk dat er voldoende aandacht is voor zowel clicks als bricks. Succelvolle marketing ontstaat door beide zo goed mogelijk in te zetten als deel van hetzelfde geheel. Dus niet los van elkaar, maar samen met één gemeenschappelijk doel.